امروزه استفاده از نرمافزارهای مهندسی در زمینههای طراحی به کمک کامپیوتر(CAD)، مهندسی به کمک کامپیوتر(CAE) و تولید به کمک کامپیوتر(CAM) جزء لاینفک تمام رشتههای مهندسی است. درحال حاضر مهندسی که توانایی بکارگیری و استفاده صحیح از نرمافزارهای مرتبط با زمینه تخصصی خود را نداشته باشد از اعتبار چندانی برخوردار نیست.
استفاده از محصولات با پایه نفتی و قابل اشتعال امری اجتناب ناپذیر است. سالانه به علت اتفاقات ناگواری همچون آتشسوزی، تلفات بسیاری چه مالی و چه انسانی در صنایع نفت و گاز و پتروشیمی، کارخانجات، انبارهای ذخیرهسازی مواد، ساختمانها و غیره رخ میدهد که لازم است جهت کاهش این تلفات، سیستمها و روشهایی مطمئن بر اساس استانداردهای مورد قبول طراحی شود.
مهندسان همواره در پی راهحلهایی برای پیشبینی و رفع خطر احتمالی ناشی از وقوع آتشسوزی هستند. شبیهسازی آتش به علت ماهیت پیچیدهی آن و اینکه بسیار تابع عوامل محیطی و در بعضی از مواقع غیرقابل پیش بینی است، کاری بسیار دشوار است. امروزه به کمک تکنولوژی و پیشرفت روزافزون آن، توانستهاند آتش را شبیه سازی کنند. کاری که تا چند دههی پیش بسیار سخت، طاقتفرسا و بعضا نشدنی مینمود.
وجود نقصان علمی در زمینه مدلسازی آتش در ایران، ما را برآن داشت تا تنها مرجع آموزشی در زمینه مدلسازی آتش را منتشر کنیم. امیدوارم این کتاب در جهت انجام شبیهسازیها و طراحی سیستمهای ایمنی مفید فایده واقع گردد و سطح دانش جامعه مهندسی را در زمینه مدلسازی آتش بالا ببرد.
نرم افزار پایروسیم (Pyrosim) که توسط شرکت (Thunderhead Engieering) ارائه شده، یک رابط کاربری گرافیکی برای شبیه سازی دینامیکی آتش FDS است که به کمک آن میتوان آتشسوزیهای پیچیده را مدلسازی و مدیریت کرد. FDS یک مدل بر اساس دینامیک سیالات محاسباتی(CFD) برای جریان سیالات حامل آتش است. این مدل شکلی از معادلات ناویر-استوکس را که برای سیالات با سرعت کم با تاکید بر دود و انتقال حرارت از آتش است؛ به صورت عددی حل میکند. این نرم افزار با دقت بالایی حرکت و رفتار دود، دما و گازهای سمی منتشر شده را شبیهسازی و مورد تحلیل قرار میدهد.
قدرت این نرم افزار در آن است که تمام پارامترهای فیزیکی سیال را به شکل بصری و گرافیکی پاسخ خواهد داد. خروجی مهم نرمافزار، یک شبیهسازی از محیطی است که کاربر به نرم افزار داده است. در این محیط که Smokeview نام دارد کاربر تمام اتفاقاتی را که در حین آتشسوزی و پس از اتمام یا اطفای آن رخ میدهد نظاره میکند. در عین حال کاربر میتواند در نقاط مختلف محیط، دما را در هر زمان اندازه بگیرد. علاوه بر اینها ، نرم افزار به کمک حل معادلات خروجیهای عددی متفاوتی را به عنوان نمودار به کاربر ارائه میدهد.
یکی از مهمترین موارد کاربرد نرمافزار پایروسیم شبیهسازی و طراحی سامانههای کنترل دود است. در اغلب کدهای ساختمانی به سامانه کنترل دود و ضوابط آن به عنوان یکی از بخشهای الزامی سامانههای ایمنی ساختمانها پرداخته شده است و همچنین تاکید ویرایش های جدید این کدها بر طراحی سیستمهای ایمنی به صورت کاربرد محور میباشد.
به طور کلی این نرم افزار برای محققین حوزهی آتش، مهندسان آتش، طراحان سیستم امنیتی آتشسوزی، مشاوران، شرکتهای بیمه، دانشجویان عزیز رشتههای فنی و بسیاری از موارد دیگر که به صورت مستقیم یا غیر مستقیم با آتش سر و کار دارند، بسیار مفید است.
در این کتاب به مرور، مطالب لازم در نرم افزار گفته شده و منوها، دستورات و سایر اجزای محیط نرمافزار به صورت مجزا معرفی شده و در انتها چندین مثالکاربردی مدلسازی و بررسی میشوند.
ذکر این مسئله ضروری است که کتاب حاضر جهت آموزش نرمافزار پایروسیم بوده و کاربران محترم باید به این نکته توجه داشته باشند که این نرمافزار صرفا جهت طراحی استفاده میشود؛ و رعایت موارد و بحثهای الزامی در طراحی باید با رجوع به استانداردها باشد.
برای تهیه کتاب راهنمای نرمافزار پایروسیم با شماره 09195382901 تماس حاصل فرمایید