آتش سوزی در رستوران همواره از خطرناکترین پدیدههایی بوده که خسارتهای مالی و جانی زیادی به همراه داشته است و وقوع آن در هر محیطی میتواند چالشهای متعددی ایجاد کند. آتشسوزی در رستورانها یکی از رایجترین آتشسوزیها است که معمولاً از قسمت پختوپز شروع شده و به سایر بخشها سرایت میکند. در زمان احداث و تأسیس یک رستوران لازم است که به مواردی همچون راههای محافظت از آن، سیستمهای ایمنی و… توجه ویژهای داشت و بیتوجهی به این موارد میتواند باعث بروز خسارتهای مالی و جانی زیادی شود. در ادامه مطلب به بررسی مهمترین و اصلیترین دلایل آتش سوزی در رستوران و راهکارهای محافظت از رستورانها در برابر آن پرداخته خواهد شد.
مهمترین نکات داشتن یک رستوران ایمن
رستورانها از جمله مکانهایی هستند که امروزه بسیار مورد توجه قرار گرفتهاند و تعداد زیادی از مردم به صورت روزانه، هفتگی و… از خدمات آنها استفاده میکنند. از جمله مهمترین نکاتی که در داشتن یک رستوران ایمن و مطمئن باید مورد توجه قرار بگیرند میتوان به موارد زیر اشاره داشت:
- انتخاب لباس مناسب برای کارکنان رستوران به گونهای به صورت فرم و یکدست بوده و افراد در آن احساس راحتی داشته باشند و بتوانند وظایف خود را به سادگی انجام بدهند.
- توجه به کف پوشها و زیرپایی رستوران به گونهای که هیچگونه لغزشی نداشته باشند و کارکنان و مشتریان بتوانند به راحتی رفت و آمد داشته باشند.
- استفاده از سیستمهای امنیتی مطمئن مانند سیستم اطفاء حریق گازی و آبی و…
- ارائه آموزشهای ایمنی و مطمئن به افراد و کارکنان
- انجام تمرینات مقابله با آتشسوزی و تخلیه آشپزخانه در صورت بروز حوادث مختلف
- سرویس کردن مستمر لوازم صنعتی آشپزخانه و توجه به سلامت لوازم
- استفاده از علامتگذاریهای مناسب در زمانهایی همچون زمان تعمیرات و… در داخل رستوران
مهمترین دلایل آتش سوزی در رستوران
وقوع آتشسوزی در هر محیط و مکانی میتواند بر اثر دلایل و عوامل مختلفی باشد و آتش سوزی در رستوران نیز میتواند دلایل مختلفی داشته باشند که مهمترین آنها شامل موارد زیر هستند:
- معیوب بودن تجهیزات آشپزخانه مانند گاز، فر و…
- اتصال لوازم الکتریکی و کابلهای برق
- سهل انگاری نیروهای رستوران و مشتریان
- استعمال دخانیات و خطاهای انسانی
- پدیدههای طبیعی مانند زلزله، صاعقه و…
- آتشسوزیهای عمدی
- وجود مواد قابل اشتعال در معرض آتش
محافظت از آتش سوزی در رستوران
همانطور که گفته شد آتش سوزی در رستوران میتواند در اثر عوامل مختلفی رخ بدهد و دلایل گوناگونی داشته باشد. از جمله مهمترین راهکارهای محافظت از رستورانها در برابر حریق میتوان به موارد زیر اشاره داشت:
بررسی سیستم های آتش نشانی
بررسی سیستمهای آتشنشانی از مهمترین نکاتی است که در محافظت از آتش سوزی در رستوران باید در نظر گرفت. در حقیقت لازم است که هر پول استیشن دستی به خوبی مشخص شده و هیچچیزی تغییر نکرده باشد و وسایل جابجا نشده باشند، همچنین درپوشهای محافظ موجود بر روی دهانه لولهها نباید برداشته شده باشد. کارمندان رستوران نیز باید بدانند در مواقع بروز حریق دسته پخش کننده مواد اطفاحریق را بکشند و در صورت گم شدن درپوشهای دهانهها به روسای خود اطلاع دهند. مالک رستوران نیز باید سیستمهای آتشنشانی هر شش ماه یکبار سرویس کند.
بررسی سلامت چراغ های هود
لامپهایی که بر روی هودهای آشپزخانه تعبیه شدهاند اهمیت زیادی در ایمنی کلی رستوران دارند چرا که این لامپها دارای حبابهای مخصوصی بوده و با برخورداری از محافظ فلزی در برابر آسیبهای مختلف مقاومت خوبی دارند. حبابها میتوانند شیشهای و یا دارای یک پوشش پلاستیکی ضدزنگ باشند و در برابر گرما تغییر رنگ نمیدهند. چنانچه حباب یا محافظ آن گم شود باید بلافاصله جایگزین شود و از بروز حوادث جلوگیری نمود.
اطمینان از سلامت نشانههای فن خروجی
فن های خروجی آشپزخانه در حقیقت باید در زمان فعالیت مجموعه و استفاده از تجهیزات آشپزخانه فعال باشد و حتما باید از سلامت آنها اطمینان حاصل کرد. فن به سیستم هود و مجرای خروج گرد و غبار متصل بوده و از انتقال بوی آشپزخانه به سالن اصلی رستوران ممانعت میکند. از نظر ایمنی این سیستم میتواند بخارات روغنی قابل احتراق را به دام انداخته و آنها را از بین ببرد.
سلامت کپسول های آتش نشانی آشپزخانه
امروزه انواع مختلفی از کپسولهای آتشنشانی وجود دارند که هر کدام از انواع مختلفی از خاموشکنندهها استفاده میکنند و میتوانند برای کلاسهای مختلفی از آتشسوزی مناسب باشند. هر چند که استفاده از سیستم اطفاء حریق گازی FM200 میتواند گزینه بسیار خوبی برای رستورانها و آشپزخانههای صنعتی باشد اما استفاده از کپسولهای مخصوص قابل حمل در فاصله 9 متری از وسایل آشپزی میتواند در محافظت از رستوران و کاهش خطرات مؤثر باشد.
بررسی اطفاء کننده های حریق بخش سالن و ناهارخوری
علاوه بر بخش پختوپز رستوران لازم است که از بخش سالن و ناهارخوری آن نیز محافظت کرد و برای این کار لازم است که از سیستمهای امنیتی مانند سیستمهای اطفا حریق آبی و… استفاده شود. در حقیقت در سالن رستورانها مواد قابل احتراقی همچون چوب، پارچه، کاغذ و… وجود دارند و ممکن است در اثر عوامل مختلفی دچار حریق شوند. معمولاً برای سالنهای رستوران و بخش ناهارخوری از اطفا کنندههایی همچون سیستمهای شیمیایی خشک ABC استفاده میشود. خاموشکنندههای حریق در بخش ناهارخوری باید به گونهای قرار داشته باشند که از نقطه 75 فوت فاصله داشته باشند. تعداد اطفا کنندهها باید بر اساس متراژ و مساحت رستوران محاسبه شوند و در موقعیتهای استراتژیک قرار بگیرند.
بررسی سالانه اطفاء کننده های حریق
یکی دیگر از بهترین راهکارهای جلوگیری از آتش سوزی در رستوران بررسی سالانه اطفاء کنندههای حریق است. در حقیقت هر کدام از سیستمهای اطفاء کننده حریق ممکن است در طول زمان دچاری مشکلات و ایراداتی شده و یا تاریخ انقضای آنها به اتمام برسد و لازم است که توسط تکنسینهای آموزش دیده و متخصص تعمیر شوند. تکنسینها موظفاند از دفترچه دستورالعملهای سازنده پیروی کرده و مقررات NFPA را رعایت نمایند. در حقیقت تکنسینها علاوه بر تعمیر و نگهداری سالانه از زمان دقیق شارژ اطفا کنندهها آگاه هستند و تمامی تست ای لازم مانند تستهای هیدرواستاتیک سیلندرها را انجام میدهند. مالک رستوران موظف است که به صورت سالانه سیستمهای امنیتی رستوران را بررسی کرده و در صورت نیاز آنها را تعمیر و ترمیم نماید.
بهترین اطفاء کننده برای رستورانها
همانطور که گفته شد آتش سوزی میتوانند در کلاس های مختلفی دستهبندی شوند که شامل آتشسوزیهای کلاس A، B، C، D و K میباشند. هرچند که آتشسوزی در رستورانها میتواند دلایل و عوامل مختلفی داشته باشد اما رایجترین دلیل آن میتواند آتشسوزیهای ناشی از چربیهای صنعتی، حیوانی و گیاهی باشد (آتشسوزی کلاس K) به همین دلیل میتوان گفت بهترین کپسول آتشنشانی برای رستورانها کپسولهایی هستند که از اطفا کنندههای شیمیایی برخوردارند. در اصل با توجه به نوع آتشسوزیهای رستورانها میتوان گفت کپسول co2 و کپسولهای پودری بهترین و مناسبترین کپسول خاموشکننده هستند.